Stroga kontrola vinske kapljice

 
PROŠAO ROK: Vinari su trebali Carini podnijeti izjavu koliko su grožđa brali i koliko vina proizveli
 
Država na ovaj način želi držati promet vinom pod kontrolom, a svaki vinar odnosno podrumar ukoliko želi prodavati svoje vino mora biti upisan u tzv. Vinogradarski katastar, dok nadležna ustanova izdaje vinsku markicu.
 
Iako je za prijavu službeni datum bio 22. siječnja, vinari su na isti dan slavili Vincekovo, svoj omiljeni blagdan,iz dobropoznatih razloga radije proslavili uz posvetu vinogradima, nadamo se da nisu zaboravili obaviti još jednu važnu stvar. Prijaviti Carini koliko su vina proizveli u prošloj vinogradarskoj godini.
 
Naime, svi oni vinari koji su na tržištu morali su do 15. siječnja podnijeti izvješće o berbi grožđa u prošloj godini, dakle, koliko su brali, ali i podnijeti izvješće što im je ostalo na zalihi iz 2012. godine. Ta se izvješća podnose Carini koja onda određuje trošarinu, za isto.
 
To se odnosi na vlasnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, vinarije, ali i obrte, a sva vina koja idu u prodaju moraju na sebe imati markice.
 
Država na ovaj način želi držati promet vinom pod kontrolom, a svaki vinar odnosno podrumar ukoliko želi prodavati svoje vino mora biti upisan u tzv. Vinogradarski katastar, dok nadležna ustanova izdaje vinsku markicu. Bez nje nema prodaje. 

 

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...