za baner video

 

Potpisana odluka o financiranju projekta zatvorene deponije otpada u Rešetarima

r1Osiguran 21 milijun kuna za sanaciju odlagališta otpada Rešetari

„Općini Rešetari osigurali smo 100% financiranje projekta sanacije odlagališta otpada vrijednog 21 milijun kuna. Stanovnici Rešetara neće snositi troškove sanacije jer smo novac osigurali iz EU fondova i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Po istom modelu trenutno saniramo još tri odlagališta otpada u Osijeku, Semeljcima i Samoboru. A u pripremi je još pet projekata sanacija odlagališta otpada u Feričancima, Đurđenovcu, Donjim Andrijevcima, Vinkovcima i Umagu" – izjavio je zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza koji je predstavnicima Općine Rešetari danas uručio odluku o financiranju sanacije odlagališta otpada Rešetari.Vrijednost sanacije odlagališta otpada Rešetari je 20.858.820 kuna. Ministarstvo je 85% sredstava potrebnih za sanaciju odlagališta otpada osiguralo iz EU fondova, a preostalih 15%iznosa osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

„Zahvaljujem Ministarstvu i Fondu koji su nam u potpunosti osigurali financiranje sanacije odlagališta. Općina ima skroman proračun i sami to ne bismo mogli realizirati. Nakon 30 godina konačno se rješava ovaj problem, na zadovoljstvo oko 5.000 stanovnika Rešetara koji će zahvaljujući sanaciji odlagališta imati čist okoliš" – rekao je načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga.Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller naglasio je da sada slijedi natječaj za izvođača radova te potom sama sanacija.

„Natječaj za izvođača radova će uskoro biti raspisan, a završetak sanacije se očekuje do kraja 2016. godine. Rezultat će biti sanirano odlagalište i veća razina zaštite okoliša"– istaknuo je Müller.

U tijeku je, inače, sanacija ili priprema za sanaciju za više odlagališta u Hrvatskoj. Trenutno se sanira odlagalište otpada Trebež u Samoboru. Sanacija vrijedna 65 milijuna kuna započela je u rujnu. Početkom godine otvoreni su radovi na sanaciji odlagališta Filipovica u Osijeku vrijedni 5,8 milijuna kuna i na sanaciji odlagališta Semeljci vrijedni 1,8 milijuna.

r3
U postupku odobrenja projekta nalaze se još tri sanacije odlagališta otpada vrijedne oko 16,2 milijuna kuna u Feričancima, Đurđenovcu i Donjim Andrijevcima. Ministarstvo je Gradu Vinkovcima u listopadu uručilo poziv za dostavu projekta sanacije odlagališta otpada Papuk procijenjenog na 47 milijuna kuna, koja se očekuje tijekom ovog mjeseca. Takav poziv uskoro će se uručiti i predstavnicima Grada Umaga za sanaciju odlagališta Donji Picudo-Istok koja je procijenjena na 17,2 milijuna kuna.

Sva odlagališta otpada u Hrvatskoj sanirat će se i zatvoriti u roku od godinu dana po otvaranju 13 centara za gospodarenje otpadom koliko će ih u Hrvatskoj ukupno biti izgrađeno. Krajem srpnja s probnim radom krenuo je CGO Marišćina u Primorsko-goranskoj županiji, a do kraja godine s probnim radom kreće i CGO Kaštijun u Istarskoj županiji. Raspisani su natječaji za izvođače radova na gradnji tri centra, za još jedan centar u planu je raspisivanje natječaja do kraja ove godine, a u pripremi je dokumentacija potrebna za prijavu za EU sufinanciranje za još šest centara.

Na području Slavonije u planu je gradnja CGO-a Antunovac procijenjenog na 230 milijuna kuna koji će obrađivati otpad s područja Osječko baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, te s dijelova Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije. CGO Šagulje kraj Nove Gradiške procijenjen je na 130 milijuna kuna obrađivat će otpad s područja Brodsko-posavske i dijelova Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije. CGO Doline, čija vrijednost se procjenjuje na 114 milijuna kuna, obrađivat će otpad s područja Bjelovarsko-bilogorske i najvećeg dijela Virovitičko-podravske županije.

r2

Općina Rešetari
Načelnik: Zlatko Aga 

 

Adresa: Ulica Vladimira Nazora 30 
35403 Rešetari 

Telefon: (035) 367 296 
Računovodstvo: (035) 333 111 

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...