za baner video

 

I ove godine zaigralo se „Kolo na medanu” u Drežniku

Tradicija se nastavila i ove godine. Članovi Kulturno umjetničkog društva „Drežnik” sinoć su u središtu mjesta, kako ga oni od davnina nazivaju medanu, održali još jedne nadaleko poznate drežničke susrete, „Kolo na medanu”. I ove godine domaćini, članovi Kulturno umjetničkog društva „Drežnik” odlično su pripremili smotru i još jednom se pokazali kao sjajni domaćini.

U bogatom kulturno umjetničkom programu smotre koja se održava 21. godinu zaredom uz domaćine, članove dječje i muške pjevačke i tamburaške skupine KUD-a „Drežnik” posjetiteljima su se predstavila kulturno umjetnička društva „Dragalić”, „Matija Gubec” Slavonski Kobaš, Hrvatsko obrtničko radničko kulturno umjetničko društvo „Golub” Bjelovar i Hrvatsko kulturno društvo „Napredak” iz Odžaka.

Bio je ovo još jedan sjajni glazbeni i folklorni događaj i dokaz da se naš narod i društva, njegujući folklornu baštinu itekako imaju čime ponositi.

I gosti i domaćini i ovoga su puta pokazali sve bogatstvo i živopisnost narodnih nošnji, arhaične, tradicijske oblike igre, glazbe i običaja i tako nastavili njegovati u svijesti našega puka koliko je važno čuvati našu narodnu kulturu i koliko je bogatstva i ljepote u njoj, u toj tradicijskoj baštini i njezinoj različitosti, koja nas ne dijeli, nego zbližava i povezuje.

Od 1999. godine, kada je osnovano Kulturno umjetničko društvo “Drežnik”, ovo su mjesto i društvo postali sinonim za kulturnu baštinu, običaje, čuvena “šetana kola” čiju je vrijednost prepoznalo i Ministarstvo kulture proglasivši ih zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom.

– Nastavljamo tradiciju i ove godine. Lijepo vrijeme nas je poslužilo, stigli su nam dragi gosti i nadamo se da ćemo biti dobri domaćini i da će iz našeg mjesta ponijeti samo lijepe uspomene i da će se nastaviti suradnja naših društava. Prvi dio godine bio nam je, zaista, turbulentan, imali smo puno nastupa, gostovanja, nekoliko projekata, a puno je planova pred nama. Želimo čuvati tradiciju naših predaka, bogate folklorne običaje naših starih prenositi na mlade naraštaje, očuvati naša nadaleko poznata “šetana kola” i sve to trajno zabilježiti kako bi se mladi mogli učiti na našoj prošlosti. Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u organizaciji smotre, zahvaljujem svojim vjernim članovima na trudu i zalaganju, idemo dalje jer radimo ono što volimo i cijenimo – rekao je predsjednik KUD-a “Drežnik” Branko Vukšić.

Na kraju se, kao i svake godine, zaigralo zajedničko „Kolo na medanu”, središnjem trgu u mjestu, nastavila se tradicija uz pjesmu, široku, otegnutu, slavonsku, šokačku. Potom su se o dobrom raspoloženju svih nazočnih odlično pobrinuli članovi Tamburaškog sastava “Lengeri”.

Bilo je ovo još jedno sjajno folklorno druženje i pravi primjer i putokaz da članovi ovog vrijednog društva nastave dalje, do nekog novog druženja.

Izvor: radiong.hr

 

Općina Rešetari
Načelnik: Zlatko Aga 

 

Adresa: Ulica Vladimira Nazora 30 
35403 Rešetari 

Telefon: (035) 367 296 
Računovodstvo: (035) 333 111 

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...