za baner video

 

Kad bećari šorom zapivaju: Održano 4. šokačko jahanje u Rešetarima

Jučer je u Rešetarima u organizaciji konjogojske udruge „Konji bili, konji vrani“  održana hvalevrijedna manifestacija „Kad bećari šorom zapivaju“. Na ovaj način članovi Konjogojske udruge „Konji bili, konji vrani” odlučili su konjima, Slavoniji i našoj tradiciji vratiti mjesto koje zaslužuju.

Manifestacija je započela okupljanjem konjanika i zaprega ispred crkve Krista Kralja u Rešetarima gdje je župnik Josip Bogović prigodnom molitvom posvetio konjanike, konje te sve prisutne.

Okupilo se šezdesetak gostiju iz cijele Slavonije; Valpova, Baranje, Osijeka, Đakova, Sikirevaca, Županje, Slavonskog Broda, Ruščice, ali i gosti iz Varaždina.
„Mi smo čuvari naših običaja, tradicije, pjesme i ruha.“ – naglasio je Dražen Madžarević, predsjednik udruge Konji bili, konji vrani. „Ovo je 4. šokačko jahanje koje smo organizirali i željeli smo prikazati ljepotu naših konja, ruha i slavonskih običaja. Htjeli smo podsjetiti kako se nekada išlo na kirvaj, u svatove. Zajašio se najbolji konj i krenulo se u osvajanje.“- rekao je.

Načelnik općine Rešetari Zlatko Aga uputio je pozdrave te čestitao na dobroj organizaciji i očuvanju tradicije Konjogojskoj udruzi“Konji bili,konji vrani“. Posebne zahvale uputio je Draženu Madžareviću i njegovoj obitelji kao pokretaču cijele manifestacije i posebnom zalaganju naglasivši kako i dalje mogu računati na podršku Općine Rešetari.

Podršku manifestaciji pružila je i Brodsko-posavska županija. „Treba naglasiti važnost ovakvih manifestacija. To je jedna velika pažnja kojom ovi vrijedni ljudi, entuzijasti žele dati do znanja kako neke običaje i tradicije ne treba nikada zaboraviti. Svima koji su kroz godine to njegovali i nisu htjeli dozvoliti da te vrijednosti Slavonije budu zaboravljene, od srca zahvaljujem. I ove godine imaju bezrezervnu podršku Brodsko-posavske županije, župana Danijela Marušića i upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu. Neka se ova tradicija održava i povezuje našu mladost, naš šokački prostor i u vremenima koja dolaze. – kazao je Željko Burazović, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Brodsko-posavske županije.

Konjanici su zajedno projahali kroz ulice Rešetara uz obilje pjesme i veselja, a mještani su ih dočekali i počastili domaćim delicijama. Za sigurnost u prometu su se pobrinuli djelatnici Policijske postaje Nova Gradiška  i DVD Rešetari.

 

Općina Rešetari
Načelnik: Zlatko Aga 

 

Adresa: Ulica Vladimira Nazora 30 
35403 Rešetari 

Telefon: (035) 367 296 
Računovodstvo: (035) 333 111 

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...