za baner video

 

NACRT PRORAČUNA ZA 2015. GODINU

1Zakonom o proračunu (Narodne novine, br. 87/08 i 136/12), određena je obveza i postupak donošenja proračuna, temeljnog financijskog dokumenta kojim se procjenjuju prihodi i primici te rashodi i izdaci svih JLS-a.

Nacrt proračuna Općine Rešetari za 2015. zajedno s obraćanjem načelnika možete pronaći i na našim stranicama.

 

Poštovane mještanke i mještani Općine Rešetari,

pred nama je donošenje proračuna za 2015. godinu, najvažnijeg dokumenta za razvoj općine u sljedećem periodu. Stoga Vam svima dostavljam prijedlog proračuna za 2015. godinu kojim želimo osigurati svu ravnotežu društvenog napretka, zadržati kvalitetu predškolskog i školskog obrazovanja naše djece, ali i pružiti potporu gospodarskoj aktivnosti.

Vlada Republike Hrvatske osigurala je izmjenama poreza na dohodak povećanje prihoda svim zaposlenim sugrađanima i dijelu od 500,00 pa do nekoliko tisuća kuna na godišnjoj razini, što je mjera koja bi trebala utjecati na svakodnevni život svih nas. Iako će i proračun Općine Rešetari ostati bez dijela vlastitih sredstava, oko 400.000,00 kn taj manjak morat će se nadoknaditi iz povećanja prihoda naših sumještana kao i korištenjem drugih poželjnih načina. Dakle, morat će se prići novim metodama i mjerama, čime ne bi smo puno umanjili mjere Vlade RH, ali i uravnotežili proračun, ali i da proračuni ne izgledaju kao matematika bez matematike.

Glavne značajke ovog proračuna su povećanje izdvajanja za dječje vrtiće jer želimo da sva djeca mogu naći svoje mjesto u vrtiću te da Općina Rešetari i dalje ima najjeftiniji vrtić u BPŽ. Isto tako, preuzetu zakonsku obvezu razvoja predškolskog odgoja podići na što veću i kvalitetniju razinu.

I dalje ćemo podržavati i promicati zdravi način života i kretanja kroz mnogobrojne programe koje provode sportski klubovi i udruge te time čine Općinu Rešetari zdravijom sredinom, kao i rad mnogobrojnih udruga u kojima se okupljaju mještani općine različitih uzrasta i interesa.

U proračunu moramo osigurati sredstva za potpore prema EU projektima i to prije svega izgradnja sportsko-školske dvorane u Adžamovcima, izgradnja sustava vodoodvodnje cijele Općine Rešetari kao i vodoopskrbe, te sanacija zatvorene deponije u Rešetarima, razvoju gospodarske zone, a nadasve uređenja nerazvrstanih cesta te provedbu novog Zakon o održivom gospodarenju otpadom.

Kako smo i obećali početkom 2014. godine, smanjili smo manjak proračuna iz prošlog razdoblja i taj ćemo trend nastaviti i dalje, iako nas sljedeće godine čeka i otplata zajma za sportsku dvoranu kao i niz drugih opterećenja što je jako teško izbalansirati s malim proračunskim prihodima, tj. lošim prihodima iz razloga nerazvijenosti. Manjak sredstava u proračunu za ulaganje u komunalne radove morat ćemo zamijeniti pojačanim pritiskom na sredstva domaćih i inozemnih fondova te na sve druge dostupne načine. Za održavanje postojećih komunalnih infrastruktura uložit ćemo napor u uvođenju discipline naplate potraživanja i drugih financijskih zaokreta kako bi se pojačala prihodovna strana proračuna, te održali mogući standard izgleda i kvaliteta svih infrastruktura unutar sustava i svih zakonskih i fiskalnih odgovornosti koji su nam nametnuti od ulaska u EU.

Sva daljnja rezanja ili ne razmišljanja o prihodovnoj strani proračuna ugrozili bi daljnji napredak i razvoj, a najveću štetu bi imali upravo sami mještani Općine Rešetari jer upravo razvoj nose sami stanovnici lokalne zajednice u svim Demokracijama, a proračunom kojeg punimo svi upravo se vraća mještanima kroz razvojne projekte.

Sve u svemu, proračun je uravnotežen, gospodarski poticajan i razvojan je u interesu svih stanovnika Općine Rešetari te se nadam da će naići na punu podršku u Općinskom vijeću. Jer samo zajedničkim zalaganjem u interesu svih naselja i Općine Rešetari možemo ostvariti zajednički napredak.

Načelnik općine:
Zlatko Aga

NACRT PRIJEDLOGA PRORAČUNA ZA 2015. - preuzimanje

UPUTE ZA IZRADU PRORAČUNA - preuzimanje

Općina Rešetari
Načelnik: Zlatko Aga 

 

Adresa: Ulica Vladimira Nazora 30 
35403 Rešetari 

Telefon: (035) 367 296 
Računovodstvo: (035) 333 111 

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...