za baner video

 

Prijateljski posjet delegacije Općine Lupac i predstavnika Osnovne škole iz Lupaca – Rumunjska i Općine Rešetari

Povodom Rešetaračkih susreta pjesnika koji doprinose očuvanju hrvatskog jezika u zemljama diljem svijeta u kojima žive Hrvati, Općinu Rešetari su posjetili delegacija Općine Lupac i predstavnici Osnovne škole iz Lupaca u Rumunjaskoj.

Delegaciju Općine Lupac predvođenu s načelnikom Marianom Vlasic i predstavnike Osnovne škole iz Lupaca primio je načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga te im uputio dobrodošlicu. Bila je to prilika da se razgovara o unapređenju dosadašnje suradnje, razmijene iskustva, ali i planiraju zajednički projekti i njihovo kandidiranje kao prekogranična suradnja kod fondova Europske unije. Načelnik Marian Vlasic je izrazio zadovoljstvo i pohvalio načelnika i njegove suradnike što je Općina Rešetari među tri općine u Hrvatskoj koje su povukle najviše sredstava iz fondova EU, što se, kako je istaknuo, vidi na realizaciji projekata. Istaknuo je da se vidi veliki napredak Općine u odnosu na prošli susret koji je bio prije 5 godina.

Prilikom susreta gosti su obišli Osnovnu školu „Ante Starčević“ koja u suradnji s osnovnom školom iz Lupaca već dugi niz godina provodi projekt „Naš zavičajni govor“ čiji je cilj upoznavanje jezika, kulture i običaja. Nakon obilaska prostora škole, gosti su posjetili prostor novoizgrađenog Dječjeg vrtića Čarobni svijet u Rešetarima te vatrogasnog doma i spremišta, dva velika europska projekta. Gosti su također obišli i prostor reciklažnog dvorišta u Rešetarima. Gosti su posjetili Kožaru Psunj gdje su vidjeli cijeli pogon proizvodnje same kože – od njenog početka do kraja te na koji način su postavljeni solari koji opskrbljuju cijeli pogon električnom energijom. U popodnevnim satima održana je vožnja djece u konjskim zapregama kroz Rešetare nakon čega je uslijedila zajednička večera.

„Lupac je jedna zanimljiva općina, a Rumunjska nam nije tako daleko. Kao općina potpisali smo memorandum o suradnji s Općinom Lupac. U nekoliko navrata smo bili dobro ugošćeni i mi smo njih ovdje ugostili. Raduje nas što smo poveznica s Hrvatima koji tamo žive. U tim kontaktima sudjeluju Matica iseljenika Hrvatske i Ured Vlade RH za iseljene Hrvate. Povezali smo nekoliko segmenata u suradnji, a poveznica nam je Književno-likovno društvo Rešetrari i nekoliko Hrvata iz Rumunjske koji više godina redovito dolaze u Rešetare. Smatram, da je to dobar početak i da će naš budući odnos biti još bolji“ – istaknuo je načelnik Općine Zlatko Aga.

 

Općina Rešetari
Načelnik: Zlatko Aga 

 

Adresa: Ulica Vladimira Nazora 30 
35403 Rešetari 

Telefon: (035) 367 296 
Računovodstvo: (035) 333 111 

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...