za baner video

 

XXV REŠETARAČKI SUSRET PJESNIKA

U subotu 24.9.2022 u školskoj dvorani u Rešetarima održani su XXV. Rešetarački susreti pjesnika, tradicionalna kulturna manifestacija koja okuplja pjesnike iz zemlje i inozemstva. U organizaciji KLD-a Rešetari, a pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatske matice iseljenika, Brodsko-posavske županija i Općine Rešetari, u prijepodnevnim satima je u održana promocija XV zbornika mladih pjesnika iz OŠ zapadnog dijela BPŽ te Rumunjske, Slovenije, Makedonije, BiH i Donj Voće. U Popodnevnim satima je održan Okrugli stol na temu „Hrvatski jezik kod naših iseljenika“ te je promovirana knjiga 25 godina „Antologijski zbornik“ i XXV zbornik.

Manifestacija posvećena hrvatskoj pisanoj riječi je okupila znatan broj pjesnika i uzvanika, a hrvatski pjesnici su diljem svijeta mogli pratiti ovaj značajni kulturni događaj i sami sudjelovati u njenom radu. Neki su došli čak iz JAR poput Petra Bašića kako bi sudjelovao na manifestaciji, a uz Antona Kikaša iz Kanade, prof. Đure Vidmarovića, Željka Rupića iz HMI, Roberta Hesana, predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj prof. Petra Hategana, predsjednika Hrvatske zajednice u Trstu Damira Murkovića te prof. Ivana Slišurića na susret su se odazvali i brojni pjesnici iz 10-tak zemalja svijeta.

Susrete je otvorila Dubravka Severinski, načelnica Sektora za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata izvan RH u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH. Susreti su završili u nedjelju 25.9.2022. godine Okruglim stolom „Slovo, riječ, stih, pjesma“ te Svetom Misom u reštaračkoj crkvi gdje su pjesnici također pročitali svoje pjesme. Nakon Svete Mise uslijedio je zajednički ručak nakon kojega su se domaćini i gosti oprostili i zahvalili jedni drugima na zajedničkom druženju koje će svakako ostati u lijepom sjećanju.

Načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga uputio je čestitke organizatorima, KLD-u Rešetari i predsjedniku Ivanu DeVilli na organizaciji ove manifestacije te je istaknuo značaj koji pjesnički susreti imaju ne samo za općinu Rešetare, već i za Hrvatsku i posebno za Hrvate koji žive diljem svijeta i njeguju hrvatsku riječ kao najznačajniji dio svog identiteta.

Općina Rešetari
Načelnik: Zlatko Aga 

 

Adresa: Ulica Vladimira Nazora 30 
35403 Rešetari 

Telefon: (035) 367 296 
Računovodstvo: (035) 333 111 

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...