za baner video

 

Kako stati na kraj neodgovornim pojedincima? Građani – vlasnici dužni su održavati svoja zemljišta uz javne ceste i površine

2Zakon nalaže da su svi građani – vlasnici dužni održavati svoja zemljišta koja se nalaze uz javne površine i javne ceste i nogostupe, a posebno u naseljenim dijelovima pojedine općine ili grada. No, je li tako u praksi, pridržavaju li se građani zakona?

Ako je suditi po stanju na terenu ima onih koji svoja zemljišta održavaju i uređuju i nekoliko puta godišnje, ali veliki je broj i onih koji svoje parcele, posebno u proljeće i ljeto kada je vegetacija najizraženija, duže vrijeme ne održavaju te je parcela zapuštena i obrasla. A upravo s takvih zemljišta, žale se građani, u ovo doba godine vreba opasnost od zmija, štakora, krpelja, ali i od lošeg izgleda za naselje koji govori o nama samima.

Prije koji dan javila nam se tako vlasnica obiteljske kuće i okućnice s područja Rešetara koja godinama muči sa zapuštenim zemljištima koja okružuju njeno imanje. Kaže da više ne može stati na kraj zmijama i štakorima koji s tih zapuštenih parcela dolaze i na njezino imanje.

No, nije ona jedina koja je suočena s ovim problemom. Prijava je na svakom koraku. Građani se jednostavno oglušavaju na svoje obveze koje im nalaže zakon, kao i Općinske odluke, a zbog toga bi mogli biti kažnjeni novčanom kaznom od 1.000,00 kn do 10.000,00 kn dok, isto tako, postoji mogućnost da djelatnici komunalnog pogona umjesto njih očiste njihova zemljišta i javne površine do ruba ceste ili bankine i za određene radove im isporuče račune.


Članka 9. Odluke o komunalnom redu u Općini Rešetari kaže da vlasnici, odnosno korisnici zelenih površina uz poslovne, stambene zgrade i ostale građevine, livada, neizgrađenog građevinskog zemljišta, kao i drugih sličnih površina koja su u kontaktu s javnom površinom, cestom ili putem, moraju ih održavati na način da trava ne bude viša od 20 centimetara, da redovito moraju rezati živicu. Uklanjati šikaru, smeće, građevinski otpad, grmlje, rezati suhe grane te uklanjati stabla koja ugrožavaju sigurnost ljudi i imovine na javnim površinama.

Zabranjuje se stroga uporaba špricanja pesticidima po javnim površinama kako bi se zaustavio rast trave, veće se ista mora kositi.

Ako se zelena površina i posude s ubranim biljem uredno ne održavaju, komunalni redar naredit će njihovu vlasniku, odnosno korisniku da se uklone uočeni nedostatci, a ako vlasnici, odnosno korisnici zelenih površina i posuda s ubranim biljem u ostavljenom roku ne postupe sukladno nalogu komunalnog redara ti će se nedostatci ukloniti preko treće osobe na trošak vlasnika, odnosno korisnika.

Isto tako ubrani nasadi, voćke i druga stabla ne smiju svojim granama prelaziti na javne prometne površine te ne smiju biti posađeni tako da otežavaju preglednost i odvijanje prometa. Lišće, cvjetove, plodove, grane koje padaju na javnu površinu vlasnici su dužni odmah ukloniti.

Osim zemljišta, i o okućnicama se mora voditi računa. Ako se dvorište ne održava urednim, komunalni redar naredit će vlasniku, odnosno korisniku da se uklone uočeni nedostatci, a posebno oni koji ugrožavaju susjedna dvorišta ili tuđu imovinu.

Ako vlasnici, odnosno korisnici dvorišta u ostavljenom roku ne postupe sukladno nalogu komunalnog redara, nedostatci će se ukloniti preko treće osobe na trošak vlasnika, odnosno korisnika, a kazna zbog neodržavanja sukladno Zakonu iznosi od 600,00 kn do 2.000,00 kn.

„Još jednom pozivam sve građane i vlasnike ili korisnike parcela da održavaju svoje parcele i javne površine, a i da prijave sve one koji neodržavaju susjedne parcele i javne površine radi sprječavanja zakorjelosti te nastanka i širenja bolesti i nametnika“ – rekao je načelnik Zlatko Aga i dodao da nije cilj kažnjavanje i svađe već odgovornost svakog pojedinca prema svojim susjedima, svome naselju, svojoj općini i svojoj domovini.

Radimo na uređenju naših naselja i pokažimo kulturnu odgovornost i poštivanje zakona i odluka.

 

 

Općina Rešetari
Načelnik: Zlatko Aga 

 

Adresa: Ulica Vladimira Nazora 30 
35403 Rešetari 

Telefon: (035) 367 296 
Računovodstvo: (035) 333 111 

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...