za baner video

 

Uskoro reciklažno dvorište na području općine Rešetari: ”Za općinu bez smeća”

reciklazno-uvodna-konferencijaElektronički otpad, gume, otpadna motorna i jestiva ulja, te još brojne druge vrste otpada moći će se odlagati na reciklažnom dvorištu koje je u procesu izgradnje na području Općine Rešetari. Iz tog razloga u općinskoj vijećnici Općine Rešetari i na samom gradilištu upriličena je uvodna konferencija projekta "Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području Općine Rešetari" o kojemu je detaljnije progovorio općinski načelnik Zlatko Aga:

– Općina Rešetari nakon sanirane deponije, koju smo završili prije dvije godine, kroz samu ideju i dobivanjem lokacijske dozvole, planirano je i reciklažno dvorište. U sklopu aktivnosti sanacije deponije čija je vrijednost bila 22 milijuna kuna, vrijednost reciklažnog dvorišta iznosila je više od pet milijuna kuna, kandidirali smo i aplicirali prema Ministarstvu zaštite okoliša i energetike krajem prosinca prošle godine gdje smo dobili prihvatljivost projekta. Prije desetak dana u potpunosti smo započeli sa izgradnjom reciklažnog dvorišta – rekao je zadovoljno Aga

U sklopu aktivnosti koje provode uredit će i prilaz reciklažnom dvorištu, kako bi mještani svih sedam naselja mogli bez ikakvih problema odlagati otpad na reciklažnom dvorištu.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.174.904,38 kuna, a EU sufinanciranje projekta iznosi 4.111.669,93 kune.

 

Općina Rešetari u ovom projektu sudjeluje s 15% svojih sredstava.Korisnik projekta je Općina Rešetari, a razdoblje provedbe projekta je od 19. ožujka 2019. do 19. ožujka 2020. godine.Izgradnja reciklažnog dvorišta na području Općine Rešetari doprinosi povećanju stope odvojeno skupljenog komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalište, te doprinosi smanjenju količina CO2 i čuvanju prirodnih resursa zbog mogućnosti recikliranja. Kroz edukaciju stanovništva osigurava se prevencija nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada koje se može reciklirati i ponovna uporaba korisnih sirovina iz otpada.

vidljivost-clanakCjelokupno stanovništvo koje gravitira prema Općini Rešetari, imat će direktnu korist od izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta jer je isto osnovni preduvjet za poboljšanje sustava odvojenog prikupljanja otpada "od vrata do vrata", što će u konačnici dovesti do toga da kućanstva imaju manje mjesečne račune za odvoz otpada. Stanovništvo će imati korist od projekta i tako da će imati uređeno mjesto na kojem će moći odložiti problematični otpad umjesto da ga odbacuje s komunalnim otpadom ili u prirodu. Pokretanjem reciklažnog dvorišta otvorit će se jedno novo radno mjesto za osobu iz evidencije nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Na kraju, zadovoljstvo je iskazala i predsjednica općinskog vijeća, Milka Perković

– Izuzetno mi je drago što ovaj, ali i sve druge projekte provodimo u mandatu moga vijeća. Drago mi je što su moji vijećnici svojim odlukama doprinijeli da se to sve realizira i da učinimo našu sredinu dostojnom za život svakog njenog stanovnika – zaključila je Perković.

Općina Rešetari
Načelnik: Zlatko Aga 

 

Adresa: Ulica Vladimira Nazora 30 
35403 Rešetari 

Telefon: (035) 367 296 
Računovodstvo: (035) 333 111 

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...