Zapolje

zapolje02Zapolje kao jedno od sedam naselja u sastavu Općine Rešetari smješteno je 7 kilometara jugoistočno od administrativnog središta općine. Površina naselja je 4,92 km2, sa prosječnom gustoćom naseljenosti od 82 stanovnika po km2. Sve do 1981. godine Zapolje je bilo zaselak naselja Adžamovci, a danas pripada ruralnim naseljima u kojem se stanovništvo pretežito bavi poljodjelstvom, stočarstvom i trgovinom. U 121 kućanstvu živi 403 stanovnika, pretežito starije životne dobi.
 
Na području današnjeg sela Zapolje i okolice nalazili su se u srednjem vijeku posjedi plemića Borića. Bilo je to u XIII. stoljeću kada se prvi puta spominje gospoštija Zapolje – 1258. godine. Rod Zapolja nastao je od plemića Tvrde koji je podigao i grad Tvrdić iznad današnjeg Starog Petrovog Sela, odnosno na području sela Tisovac. I tako kroz cijelo XIV. stoljeće vladaju ondje Zapolje i pretvaraju se u moćno plemstvo koje prelazi u Ugarsku da bi u XVI. stoljeću najmarkantnija ličnost postao Ivan Zapolja.Bio je glavni konkurent Ferdinandu Habsburgovcu za ugarsko – hrvatsko prijestolje. Godinama su se vodile borbe da bi konačno Zapolja kapitulirao i povukao se na područje Erdelja, gdje ga je nakon smrti 1540. godine naslijedio njegov sin Ivan Žigmund s kojim završava povijest roda Zapolja.
 
Jedina građevina koja podsjeća na davno vrijeme srednjeg vijeka, sadašnja je stara crkva Sv. Nikole za koju se smatra da je podignuta na mjestu još starije gotičke crkve. Crkva sv. Nikole spominje se još 1660. godine a nakon odlaska Turaka navode se podaci o veličini crkve i njenu inventaru već u prvoj polovici XVIII. stoljeća. 1765. godine Zapolje je pridruženo novoosnovanoj župi u Novoj Gradiški, da bi već 1780. pripalo župi u Starom Petrovom Selu. Crkva sv. Nikole bila je 1730. obnovljena. Još kao filijala u cerničkoj župi djelovala je kao osobito župsko središte. Istu je ulogu zadržala i kasnije, pa je uspješno obnavljana 1822., 1889. i 1911. godine. 1966. godine osnovao je kardinal Franjo Šeper župu Zapolje i povjerio je na upravu samostanu u Cerniku, a još je ranije staropetrovački župnik Stjepan Kanić sagradio novi župni stan. Župa okuplja sela: Zapolje, Brđani, Laze, Adžamovci, Gunjavci i Drežnik. 1970. izgrađena je nova župna crkva Mučeništva sv. Ivana Krstitelja koja pripada Novogradiškom dekanatu Požeške biskupije.
 
zapolje01U prošlom stoljeću kraj crkve je nađeno srednjovjekovno oružje i navodno dva nadgrobna kamena s imenom Zapolja. U prilog činjenici da je to područje bilo naseljavano od najranije prošlosti govore i nalazi rimske i ranoslavenske keramike koji su nađeni 1972. godine pri kopanju odvodnog kanala u blizini crkve. Sada je uz staru crkvu podignuta nova i tako je izmijenjen krajolik oko starog spomenika.
 
 


View Općina Rešetari in a larger map

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...