XX REŠETRAČKI SUSRET PJESNIKA: Susret prijatelja i dobrih ljudi koji diljem svijeta od zaborava čuvaju hrvatski jezik

res-susret-pj-2017REŠETARI, 17. rujna 2017. – Ove se godine, na jubilarnim XX. Reštaračkom susretu pjesnika okupilo 60 pjesnika, od kojih je polovica došla iz drugih država. Zahvaljujući Književno likovnom društvu "Rešetari" dva su dana Rešetari bili mjesto u kome su se sreli hrvatski pjesnici iz zemlje i inozemstva. Rešetari su još jednom, zahvaljujući ovoj hvaljenoj pjesničkoj manifestaciji, bili mjesto ne samo susreta pjesnika iz Hrvatske i pjesnika iz dijaspore koji pišu na hrvatskom jeziku, već i prijatelja. Kako je naglasio Đuro Vidmarović, predsjednik Društva hrvatskih književnika, Rešetari su postali mjesto u koje dolaze i gdje se sreću dobri ljudi. Prijateljstvo je uistinu u proteklih 20 godina bilo pojava koja se iz godine u godinu širila izvan Rešatara u brojnim zemlja na svim kontinentima gdje žive Hrvati, čuvajući od zaborava hrvatsku riječ stvarajući pritom čvrsta međusobna prijateljstva i ostvarujući vezu sa Hrvatskom.

Nakon ovogodišnjeg susreta zadovoljni mogu biti Ivan De Villa, predsjednik Književno likovnom društvu "Rešetari" i njegovi članovi, te općinski načelnik Zlatko Aga. Dobili su i ove godine brojne pohvale od pjesnika sudionika, te Đure Vidmarovića i prof. Mije Marića, ravnatelja Hrvatske matice iseljenika.

 

Ova jedinstvena pjesnička manifestacija, koja okuplja prije svega Hrvate pjesnike iz cijelog svijeta, počela je u OŠ Ante Starčevića promocijom Zbornika mladih pjesnika. I ove godine sponzor mladim pjesnicima bio je Antun Kikaš iz Kanade, veliki prijatelj Rešetaračkih pjesničkih susreta i pjesništva. Prof. Ivan Slišurić promovirao je XX. zbornik pjesama Rešetaračkog susreta pjesnika „Dalje do Riječi". Održana je u8 Vatrogasnom domu i tradicionalna pjesnička večer na kojoj su pjesnici čitali svoje pjesme. U galeriji "Petrović" načelnik općine Zlatko Aga otvorio je izložbu slika Vesne i Radomira Dumičića, a održan je i okrugli stol na kome se govorilo o načinu pisanja pjesama.

-U ime svih članova zahvaljujem se na pohvalama koje sam osobno dobio, ali i svi mi koji činimo Književno-likovno društvo Rešetari. Zahvaljujemo se svima koji nam daju potporu. Naglasio bih da državne institucije daju potporu svima koji rade korektno, kvalitetno i odgovorno. Zato mi imamo potporu od Ministarstva kulture, Matice hrvatskih iseljenika i Središnjeg ureda za iseljenike Vlade RH. Tu je i potpora Općine Rešetari i njenog načelnika. Nisam zadovoljan potporom Brodsko-posavske županije koja daleko više financira manifestacije u Slavonskom Brodu, a za ovu našu, jedinstvenu manifestaciju u Hrvatskoj i svijetu nema interes – kazao je Ivan De Villa.
Autor: Franjo Samardžić / Izvor: www.novagra.hr

Opširnije / foto

Općina Rešetari
Načelnik: Zlatko Aga 

 

Adresa: Ulica Vladimira Nazora 30 
35403 Rešetari 

Telefon: (035) 367 296 
Fax: (035) 333 111 

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...