Proračunska transparentnost: Općina Rešetari u sredini najtransparentnijih općina u Hrvatskoj

logo-ijf-largeSlijedom izvješća „Proračunske transparentnosti županija, gradova i općina: studeni 2016 – ožujak 2017" koje je objavio Institut za javne financije, po transparentnosti proračuna, Općine Rešetari i ove je godine u sredini najtransparentnijih u Hrvatskoj.

Institut je Općinu Rešetari svrstao u skupinu od 117 općina sa ocjenom dobar (od ukupno 428 općina u Hrvatskoj) koji su na svojim mrežnim stranicama objavili sve ključne dokumente temeljem kojih institut mjeri transparentnost jedinice lokalne i područne (Regionalne) samouprave.

U ovom ciklusu to je bilo pet dokumenata: godišnje izvršenje proračuna za 2015. godinu, polugodišnje izvršenje proračuna za 2016. godinu, prijedlog proračuna za 2017. godinu, izglasani proračun za 2017. godinu i proračunski vodič za građane za 2017. godinu (Proračun u malom).Razina proračunske transparentnosti ocjenjivanja je u rasponu do 5, a Općina Rešetari svrstana je u srednju razinu, 3.

Institut za javne financije proračunske transparentnosti analizira iz godine u godinu u svih 20 županija, 128 gradova i 428 općina.

Budući da je i dosada postojala zakonska obaveza objave određenih proračunskih dokumenata, a koje se veliki broj JLS-e ne pridržava, Institut smatra neophodnim uvođenje kontrole provedbe zakonskih obaveza te kažnjavanje odgovornih za njihovo neispunjavanje.

Nažalost, i u našoj županiji ima općina koje su na najnižim razinama, što znači da na svojoj stranici nisu objavili ni jedan jedini propisani dokument ili samo poneki.

Šire o ovoj temi pogledajte OVDJE.

Općina Rešetari
Načelnik: Zlatko Aga 

 

Adresa: Ulica Vladimira Nazora 30 
35403 Rešetari 

Telefon: (035) 367 296 
Fax: (035) 333 111 

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...