Rešetari: Obilježen Dan općine, otkrivena spomen bista prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, uručena općinska priznanja

dan-opcine-2017Žitelji Općine Rešetari s više prigodnih sadržaja jučer su obilježili najznačajniji dan u životu svake općine, Dan općine. Prigoda je to za rezimiranje i osvrt na sve učinjeno u proteklom četverogodišnjem razdoblju, iznošenje planova razvoja za sljedeće programsko razdoblje, ali i dodjelu priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama za postignuća u gospodarskom, društvenom i kulturnom životu općine.

Svečanost obilježavanja počela je polaganjem vijenaca kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u spomen parku u Rešetarima, a potom je ispred zgrade Općine otkrivena spomen bista prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

U nazočnosti brojnih gostiju, njegova sina Stjepana Tuđmana, pomoćnika ministra u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Darija Matanovića, predstavnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Suade Mustajbegović, Nataše Dankić Sljepčević, saborskog zastupnika Davora Vlaovića, župana Danijela Marušića, gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića, izaslanika brigadnog generala Denisa Tretinjaka, pukovnika Mile Valentića, predstavnika ustanova i institucija, prijateljskih općina, udruga s područja općine, upriličena je svečanost otkrivanja spomen biste prvom hrvatskom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu.

 

– Čovjek je to koji se borio za samostalnost i međunarodno priznanje hrvatske države, vodio sve akcije u Domovinskome obrambenom ratu, te u oslobađanju i reintegraciji hrvatskih područja. Čovjek je to koji je utemeljitelj novije hrvatske države i koji je umro odan svojoj ideji neovine Hrvatske i nacionalne pomirbe. Ne želimo se odreći naše prošlost, naših temelja, jer u osnovnim postulatima našeg postojanje je štovanje tradicije, temelja, početaka. Za te početke i profiliranje Hrvatske kakva je danas te ostvarivanje njenih temljnih zadaća i vrednota zaslužan je čovjek kojega ćemo se danas sjetiti, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Čovjek je to koji je svojim idejama i stavovima pridonio razvoju i opstojnosti države kakva je danas. Čovjek vizionar, čovjek koji se čvrsto držao svojih principa – istaknuto je prigodom otvorenja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku. Spomen bista prvom hrvatskom predsjedniku djelo je akademskog kipara Krune Bošnjaka, studiju uređenja okoliša izradio je arhitekt Marko Milas, dok je o likovnom radu kipara progovorio likovni kritičar prof. Milan Bešlić.

Od malih mjesta do respektabilne općine

– Dvadeset četiri godine života jedne općine i zajednice teško je opisati, posebice kada je riječ o intenzivnim i sveobuhvatim promjenama koje su se tijekom proteklih godina događale na našim prostorima. Općina Rešetari danas slavi kao jedna od najrazvijenijih općina. Teško je dati jednoznačan odgovor i objašnjenje. Početkom moga mandata Općina Rešetari je brojala nešto manjeod pet tisuća stanovnika s tendencijom pada broja stanovnika i imala je nešto vieše od petnaestak gospodarskih subjekata. Proračun Općine prije deset godina je iznosio svega nešto oko 1,5 milijuna kuna što je u izuzetnom nesmrazmjeru s obzirom na probleme koje je trebalo riješiti. Treba napomenuti, da je u to vrijeme dosta nerazvrstanih cesta bilo neasfaltirano, neki nisu bile ni postojale na kartama, a komunalna infrastruktra skoro da nije ni postojala, iako se započelo s laganim intenzitetom u skladu s financiranjem.

Pitanje škola, vrtića, akmbulante, društvenih domova , dječjih igrališta, poljskih putova i još mnogo drugih problema, trebalo je uskladiti s financijskim mogućnostia. Posebni naglasak bio je kako urediti mjesna groblja i javne površine, a nadasve upravljanje poljoprivrenim državnim zemljištem. Međutim ipak smo svoje ciljeve koje smo postavili uspješno rješavali te nas danas smatraju respektabilnom općinom – kaže načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga.

Brojni projekti na dobrobit mještana

– U proteklom ih je mandatu bilo zaista puno. Izdvojio bih niz projekata, izgradnju školsko sportske dvorane i osnivanje dječjeg vrtića u Rešetarima, ali i uređenje škola u Rešetarima i Adžamovcia, kao i područnih škola, sportskih terena, dječjih igrailišta... Za naglasitit je i da smo sada jedina općina u Brodsko posavskoj županiji sa dvije sportske dvorane, ali tu je izgradnja zdravstvene ambulatne i ljekarne. Tu treba napomenuti i projekte komunalne infrastrukture (vodovod i odvodnja), ceste, nogostupe uređenje poljskih puteva, groblja, društvenih domova, sanacija niza klizišta s naglaskom na najveće u Rešetarima, ali i ekoloških projekata koje nas čine ljepšom i uređenom općinom. Poeseban naglasak je i na izgradnji prvog kružnog toka i južne obilaznice.

Svojim osnivanjem Općina Rešetari naslijedila je problematiku postojeće deponije komunalnog otpada Grada nove Gradiške. Danas je deponija Rešetari uz sudjelovanje europskih sredstava dobivenih putem Fonda za zaštitu okoliša i eergetsku učinkovitost i sredstva Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Općine Rešetari, gotovo uspješno sanirana.

Pred nama postoje brojni kratkoročni, srednjoročni i dugoročni planovi. Prioriteti su gospodarstvo, promet, otpad, jača javna uprava općine, općinske financije i društveno socijalna skrb. Izgradnjom obilaznice s kružnim tokom stvorena je polazna točka uz našu gospodarsku zonu, koja se projektira i koja će biti glavni zadatak u budućnosti, jer izgradnja komunalne infrastrukture je pri kraju u svim naselja i rad na zoni i gopodarsrtvu bit će broj jedan budućeg rada – zaključuje Aga.

Dobitnici općinskih priznanja su...

Obilježavanje Dana općine prigoda je i za dodjelu prigodnih priznanja i nagrada svim zaslužnim pojedincima i ustanovama koji su svojim radom i zalaganjem pridonijeli gospodarskom, socijalnom i inom razvoju općine. Tako je i u općini Rešetari.

Priznanja je u ime općine uručiio načelnik Zlatko Aga.

Zahvalnice općine Rešetari dobili su Dominik Solić, David Jelić, Matej Bartolović, Dino Vračić, Atletska ekipa Osnovne škole "Vladimira Nazora" iz Adžamovaca.

Plakete Općine Rešetari dobili su Ljubica Sedlaček, Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Željka Domazetovića, Ivan Solić, Trgovački obrt "Marina" iz Adžamovaca, Antonio Sammartini Mundimiri iz Italije, kao znak zahvalnosti za razvijanje dobrih odnosa između Hrvata u Italiji i Općine Rešetari.

Plaketa Općine Rešetari dodijeljena je i Župi Krista Kralja iz Rešetara, povodom 40. obljetnice župe te za ustrajno i postojano svjedočenje ljubavi i zauzetosti za svakog čovjeka.

Plaketu Općine Rešetari dobili su i Branko Horvat iz Rešetara, kao znak zahvalnosti za dugogodišnji doprinos u razvoju odgoja i obrazovanja u OŠ "Ante Starčevića" iz Rešetara.

Plaketa Općine Rešetari za 2017. godinu dodjeljena je i Hrvatskom kulturno umjetničkom društvu "Vladimir Nazor" iz Sombora.

Grb Općine Rešetari za 2017. godinu dodijeljen je Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao znak zahvalnosti za doprinos u unapređenju zaštite okoliša i energetske učinkovitosti na području Općine Rešetari kroz realizaciju projekata u sustavu upravljanja Općine Rešetari.

Grb Općine Rešetari dodijeljen je i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, kao znak zahvalnosti na promicanju i unapređenju zaštite okoliša i održivog razvoja Općine Rešetari.
Autor: Sanja Bukvić / Izvor: www.radiong.hr

fotogalerija

Općina Rešetari
Načelnik: Zlatko Aga 

 

Adresa: Ulica Vladimira Nazora 30 
35403 Rešetari 

Telefon: (035) 367 296 
Fax: (035) 333 111 

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...