Umro velečasni Luka Slobođanac

lukasl01prvU srijedu 12. travnja 2017. godine u Novogradiškoj bolnici preminuo je vlč. Luka Slobođanac. Vlč. Slobođanac umirovljen je u kolovozu 2015. godine kao župnik Župe Krista Kralja u Rešetarima, te je svoje umirovljeničke dane živio u Rešetarima sa sestrom Mandom, van svećeničke službe.

Vlč. Luka Slobođanac rođen je 18.10.1946. godine u Babinoj Gradi kao 9. dijete od 13-tero braće i sestara u obitelji, roditelja Ivana i Marije. Za svećenika je zaređen 29.06.1975. godine, a u župu Rešetari dolazi kao kapelan župe Nova Gradiška 1975. godine u čijoj je filijali vodio brigu o razvoju vjerskog života u Rešetarima, do osnivanja Župe Krista Kralja Rešetari 16.09.1977. godine gdje postaje prvi upravitelj župe i ostaje kao župnik do svoga umirovljenja u kolovozu 2015. godine. Od 2008. godine vlč. Slobođanac obnašao je i dužnost posavskog arhiđakona.


Za naglasiti je da će trajni spomen na vlč. Luku Slobođanac ostati njegova volja za gradnjom kako crkve vjernika tako i objekata nove crkve i župnog stana u Rešetarima, te mjesne crkve u Bukovici. Poseban naglasak vlč. Luka ostavio je za vrijeme domovinskog rata kada je hrabrio vjeru kako župljana tako i samih hrvatskih branitelja kojima je davao vjeru i nadu, a svojom posvetom na prisegama branitelja utjelovio je vjeru kako u dragog Boga tako i u domovinu.

Volio je svećeničko druženje, revno je vršio svoju svećeničku službu i zbog toga je ostao omiljeni župnik mnogih generacija župljana Rešetara.

Za svoj doprinos u stvaranju Župe Krista Kralja Rešetari te u razvoju vjerske zajednice koju je kao prvi župnik gradio, a koju je uspješno vodio 38 godina, Općina Rešetari mu je 2014. godine dodijelila na svečanoj sjednici Općinskog vijeća najveće općinsko odlikovanje Grb Općine Rešetari, na kojem je bio uvelike sretan i zahvalan.

Vlč. Luka Slobođanac bit će pokopan na osobnu želju u Rešetarima u subotu 15. travnja 2017. godine u 10 sati na mjesnom groblju u Rešetarima sa prethodnim liturgijskom procesijom od župne crkve Krista Kralja u Rešetarima do mjesnog groblja, a svete obrede predvodit će požeški biskup mons.dr. Antun Škvorčević. Prije pogreba služit će se misa zadušnica u župnoj crkvi u Rešetarima uz posmrtni odar vlč. Slobođanca.

Molimo vjernike župe u kojoj je vršio svećeničku službu da se pomole za njega.

Foto: Franjo Samardžić / www.novagra.hr

lukas02

Općina Rešetari
Načelnik: Zlatko Aga 

 

Adresa: Ulica Vladimira Nazora 30 
35403 Rešetari 

Telefon: (035) 367 296 
Fax: (035) 333 111 

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...