za baner video

 

FINANCIRANJE ENERGETSKE OBNOVE OBITELJSKIH KUĆA NA PODRUČJU OPĆINE REŠETARI (najava)

Obiteljske kuće čine 65% stambenog fonda u Hrvatskoj koji je odgovoran za 40% od ukupne potrošnje energije na nacionalnoj razini. Najviše obiteljskih kuća u Hrvatskoj pa tako i u našoj Općini je izgrađeno prije 1987. godine te nemaju gotovo nikakva ili samo minimalnu toplinsku izolaciju (energetski razred E i lošiji). Takve kuće troše 70% energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošene tople vode, a mjere energetske učinkovitosti mogu značajno smanjiti njihovu potrošnju, u nekim slučajevima i do 60% u odnosu na trenutnu.  

Općina Rešetari na prijedlog načelnika Općine Rešetari Zlatka Age donijela je u prosincu 2022. godine, na sjednici Općinskog vijeća Program energetske obnove obiteljskih kuća na području Općine Rešetari. Cilj  Programa je povećanje energetske učinkovitosti postojeći kuća, smanjenje potrošnje i emisije CO2 u atmosferu te smanjenje mjesečnih troškova za energente, uz ukupno poboljšanje kvalitete života na području Općine Rešetari.

Istovremeno planiranje ovakvih zahvata podrazumijeva i angažmana lokalnih tvrtki i stručnjaka odnosno potiče gospodarsku aktivnost. Sve aktivnosti koje sadrži ovaj program u skladu je sa Zakonom o energetskoj učinkovitosti ( NN127/14, 116/18, 25/20) .

Bez obzira na Javni poziv Fonda zaštite okoliša i energetske učinkovitosti i moguće prijave na njihov poziv, građani će se moći javiti istovremeno na Javni poziv Općine Rešetari, te ostvariti za opravdane troškove provedbu projekta energetske učinkovitosti obiteljskih kuća na području Općine Rešetari do 1.327,23 eura (10.000,00 kn). Energetska obnova obuhvati će više mjera:

  • toplinska izolacija vanjske ovojnice (fasade, ravni krov, izolacija stropa prema negrijanom tavanu, kosi krov i pod)
  • zamjena vanjske stolarije
  • sunčani toplinski sustavi
  • kotlovi na sječku/pelete
  • dizalice topline
  • fotonaponski sustavi

Detaljni tehnički uvjeti propisani su usvajanjem Programa kao i detaljan sadržaj dokumentacije koja će biti potreba za prijavu, zato molimo sve vlasnike koji žele provesti planirane zahvate na svojim kućama da se na vrijeme pripreme na skori Javni poziv.

Znatna sredstva potrebne za održavanje i obnovu obiteljske kuće i stoga vjerujem da je svaka pomoć u tom smislu dobro došla. Općina Rešetari, nastaviti će s ovim programom, kojeg provodi od 2020. godine, sukladno proračunskim mogućnostima, te se nadam da će zainteresiranost naših mještana biti sve veća. Budući da pratimo smjernice EU I Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nadamo se da će i oni povećati alokaciju za ovaj Program te da će zainteresiranost javnosti biti sve veća, a uz energetsku učinkovitost da će naša naselja biti ljepša sa novim fasadama što nam je i jedan od ciljeva – naglasio je načelnik Zlatko Aga.

 

Program povećanja energetske učinkovitosti kuća

 

Općina Rešetari
Načelnik: Zlatko Aga 

 

Adresa: Ulica Vladimira Nazora 30 
35403 Rešetari 

Telefon: (035) 367 296 
Računovodstvo: (035) 333 111 

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...