Općinsko vijeće na prijedlog načelnika Age donijelo mjeru kojom bi Općina građanima sufinancirala energetsku obnovu obiteljskih kuća

en-ob-ob-kuKao što je i najavio u pripremi Javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za energetsku obnovu obiteljskih kuća, načelnik Zlatko Aga predložio je Općinskom vijeću Općine Rešetari donošenje Programa povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća za područje Općine Rešetari.

Riječ je o novom programu, a njegov cilj je omogućiti da Općina građanima sufinancira dio njihovog udjela u energetskoj obnovi obiteljskih kuća.

Prema dovršenom Programu pravo na sufinanciranje prema Javnom pozivu imali bi vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća, koji ulažu sredstava u njenu energetsku obnovu.

Ako prijavitelj na Javni poziv Fonda ostvari državnu potporu, tada bi ostvario od Općine pravo na povrat ili sufinanciranje u visini od 5% vlastitog učešća. Drugim riječima, vlasnik ili suvlasnik od države može ostvariti 60% potpore, a 40% sredstava mora osigurati sam. U tom slučaju bi od Općine dobili još 5% potpore pa bi njegovo konačno vlastito učešće bilo 35%. Pritom se podrazumijeva da prijavitelj Općini mora dostaviti sve dokaze iz kojih je razvidno da su za obnovu dobili državna sredstva i za koje radove, kao i dokaze o specifikaciji izvedenih radova.


Općina će objaviti ovih dana Javni poziv kojim će biti propisani minimalni uvjeti koje će prijavitelj morati ispuniti (dostaviti propisanu dokumentaciju i ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost).

Opravdani troškovi projekta jesu povećanje energetske učinkovitosti

- izradom toplinske izolacije vanjske ovojnice – vanjski zid, ravni krov, izolacija stropa prema negrijanom tavanu, kosi krov, pod;
- zamjenom vanjske stolarije
- ugradnjom sunčanih toplinskih sustava
- ugradnjom kotlova na sječku/pelete
- ugradnjom dizalica topline
- ugradnjom fotonaponskih sustava do maksimalno opravdanog iznosa troška sukladno tablici:

ENERGETSKA OBNOVA

MAKSIMALNI IZNOS OPRAVDANOG TROŠKA

STOPA SUFINANCIRANJA OPĆINE REŠETARI

MAKSIMALNI IZNOS SUFINANCIRANJA

Toplinska izolacija

vanjske ovojnice -

vanjski zid, ravni

krov, izolacija

stropa prema

negrijanom tavanu,

kosi krov, pod

do 100.000,00 kn

5%

do 5.000,00 kn

Zamjena vanjske

stolarije

do 100.000,00 kn

5%

do 5.000,00 kn

Sunčani toplinski

sustavi

do 36.250,00 kn

5%

do 1.812,50 kn

Kotlovi na

sječku/pelete

do 36.250,00 kn

5%

do 1.812,50 kn

Dizalice topline

do 48.750,00 kn

5%

do 2.437,50 kn

Fotonaponski sustavi

sustavi

do 91.250,00 kn

5%

do 4.562,50 kn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Općina Rešetari će korisnicima dodjeljivati sredstva za opravdane troškove projekta u maksimalnom iznosu do 10.000,00 kn po korisniku, ukoliko isti ugrađuje više mjera za povećanje energetske učinkovitosti postojeće obiteljske kuće.

Za ugradnju sunčanih toplinskih sustava, ugradnju kotlova na sječku/pelete, ugradnju dizalica
topline i ugradnju fotonaponskih sustava sufinanciranje Općine Rešetari prema propisanom postotku je moguće samo ako je u kombinaciji sa barem jednom mjerom na vanjskoj ovojnici (fasada, stolarija, izolacija krova, tavana, poda).

Općina Rešetari
Načelnik: Zlatko Aga 

 

Adresa: Ulica Vladimira Nazora 30 
35403 Rešetari 

Telefon: (035) 367 296 
Računovodstvo: (035) 333 111 

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...