za baner video

 

Načelnik Aga sazvao sastanak: na tapeti neradna nedjelja, obrazovanje, vodoopskrba…

sastanak-nacelnika-11-2018Nakon ljetne stanke i brojnih obaveza koje su proteklih mjeseci imali čelnici jedinica lokalne samouprave područja bivše općine Nova Gradiška, isti su se ponovno okupili za jednim stolom ne bi li prokomentirali i raspravili aktualne teme grada i općina.

Sastanak koji je sazvao načelnik općine Rešetari, Zlatko Aga okupio je ne samo gradonačelnika Nove Gradiške, Vinka Gragića i načelnike općina, Vrbje Igora Jurišića, Staro Petrovo Selo Nikole Denisa, Dragalić Zvonimira Karlika, Gornji Bogićevci Pave Klarića, Okučani Ace Vidakovića, Stara Gradiška Velimira Paušića, Cernik Vitomira Žakića, nego i člana uprave Vodovoda Zapadna Slavonija Mateja Severovića, voditeljicu LAG-a zapadna Slavonija Marijanu Vidić Poleto, te ravnatelje novogradiških srednjih škola Ljiljanu Ptačnik (Gimnazija), Sanju Muller Zoričić (ETŠ) i Miju Matoševića (IOŠ).

Brojne su teme otvarali sudionici višesatnog radnog sastanka ne bi li došli do rješenja na probleme vezane uz jedinice lokalne samouprave koje tište pojedine načelnike, školstva koje tište ravnatelje škola, ali i njihove učenike i roditelje istih, te saslušali planove i akcije koje provode LAG i Vodovod Zapadna Slavonija.

Raspravljalo se tako o kvaliteti srednjoškolskog obrazovanja, načinima na koji Općine mogu pomoći u realizaciji projekata srednjoškolskog obrazovanja, te načinima animacije učenika s ovog područja za upisivanje jedne od navedenih srednjih škola. Kao velik problem, osim manjka stanovništva, pa time i učenika, naveli su ravnatelji škola problem prijevoza i nedostatak učeničkog doma. Dvije su to stvari zbog koji se učenici s našeg lokalnog područja odlučuju za srednjoškolsko obrazovanje u drugim gradovima, a koje će se nastojati u dogledno vrijeme riješiti i u Novoj Gradiški kako bi se učenici nastavili školovati na svom području.

 

Druga točka dnevnog reda radnog sastanka kojemu je domaćin bila Općina Rešetari bila je posvećena radu LAG-a zapadna Slavonija u kojoj je Marijana Vidić Poleto govorila o projektima ostvarenim u tekućoj godini te planovima za nadolazeću.

Realizirane projekte, provedene aktivnosti, akcije koje su u tijeku i što se događa na terenu, te daljnje planove vezane uz vodoopskrbu i odvodnju na području JLS zapadnog dijela naše županije iznio je na trećoj točki dnevnog reda Matej Severović, te naglasio kako sve zadane radnje Vodovoda Zapadna Slavonija teku prema planu i realiziraju se u rokovima.

Zadnja, ali nikako manje bitna točka koordinacije, izazvala je i žustru raspravu među nazočnim načelnicima. Podijeljena mišljenja izazvao je prijedlog inicijative za neradne nedjelje i blagdane u trgovinama na području svih jedinica lokalne samouprave ovoga dijela županije. Dok su neki načelnici poput Nikole Denisa i Vitomira Žakića podržali inicijativu koju je pokrenuo u svojoj općini Zlatko Aga, neki poput načelnika Karlika i Klarića istu tumače populističkom temom

-"Teško je na trgovine djelovati lokalno, posebno na one koje pripadaju velikim trgovačkim lancima, tu treba urgirati država, ona je dva puta pokušavala s uvođenjem neradne nedjelje, dva puta nije uspjela, to je neki pokazatelj. I dok bi mali trgovci i prihvatili inicijativu, veliki vjerujemo zasigurno ne bi, time bi samo otvorili vrata trgovačkim lancima"- neka su od mišljenja izrečenih na sastanku

Inicijativa za uvođenje neradne nedjelje zasigurno neće ostati na jednom radnom sastanku, otvarat će se i raspravljati ova tema i dalje, dok se sve strane ne konsolidiraju i ne razmotre se sve opcije, a s ovog sastanka svakako će biti upućen dopis vezan uz raspravu i prijedloge na temu neradne nedjelje resornom ministarstvu, zaključeno je na, prema trenutnim informacijama, predzadnjoj koordinaciji čelnika jedinica lokalne samouprave područja bivše općine Nova Gradiška ove godine.

jpgFOTO GALERIJA

Općina Rešetari
Načelnik: Zlatko Aga 

 

Adresa: Ulica Vladimira Nazora 30 
35403 Rešetari 

Telefon: (035) 367 296 
Računovodstvo: (035) 333 111 

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...