PRIOPĆENJE NAČELNIKA

zazeli1Za 30 radnih mjesta javilo se 74 žene

ODGOVORNO U JOŠ JEDAN EUROPSKI PROJEKT

 

Ovih dana po općini Rešetari dominiraju priče o zapošljavanju žena kroz program Zaželi, do te mjere, da se prijetnjama i kompromitiranjem nanosi šteta svima koji su doveli do realizacije spomenutog programa financiranog EU sredstvima i koji strateški ima veliku važnost za Općinu i mještane starije populacije koji već dugo čekaju pomoć u svojoj kući, jer smo dosadašnjih godina koristili javne radove - pomoć u kući, koje je Općina Rešetari osigurala u suradnji sa Zavodom za zapošljavanja na provođenje od 6 mjeseci.

Voditelj projekta i projektnog tima Zaželi, a ujedno i načelnik općine Zlatko Aga, objašnjavao je dosad, kako pojedinačno, tako i svima koji su nezadovoljni odabirom ili ne odabirom prijavljenih žena, koji su kriteriji bili odlučujući u odabiru žena koje će biti angažirane u provedbi EU projekta i zapošljavanjem na dvije godine.

Općina Rešetari među prvima je u Hrvatskoj izradila i predala projektnu prijavu za Program Zaželi, a Ministarstvo rada i mirovinskog sustava kao PT (posredničko tijelo) ovoga EU projekta odobrilo je maksimalan iznos prihvatljivih troškova i stopostotno financiranje od skoro 5 milijuna kuna za Općinu Rešetari u provedbi programa Zaželi.

Ovih dana pomno i odgovorno odabrano je, i u pripremi, zapošljavanje 30 žena koje će se u 24 mjeseca brinuti za više od 150 starijih i nemoćnih osoba. Žene će se pripremiti i upoznati s radom i provedbom projekta i u potpunosti morati zadovoljiti visoke standarde provedbe i trošenjem EU sredstava koji su nam odobreni za provedbu.

-Prošli smo maksimalnu proceduru i odluku je bilo jako teško donijeti, a posebno i nemoguće svima udovoljiti. Povjerenstvo je provelo razgovor s kandidatkinjama. Prioritet su imale žene koje su se do sada javljale na sve programe javnih radova i obavljale ih ili nisu uspjele proći, ali su se svojim angažmanom trudile pomoći zajednici u radu, planiranju i razvoju, a nadasve pomoći kako u javnim komunalnim radovima tako i pomoći u kući; tako su svojim povjerenjem dobile prednost u angažmanu programa Zaželi uz sve druge kriterije koje smo u obzir bili dužni uzeti – kazao je načelnik Zlatko Aga.


Napomenuo je da je sve odrađeno prema Zakonu i suradnji sa HZZ-om i Centrom za socijalnu skrb. Posebno je naglašavano da svi misle da se u Općini ništa ne radi i da je olako shvaćena procedura svih aktivnosti i odgovornosti Općine kako u radu tako i u odabiru, te da se na odgovorne neće dopustiti blaćenje niti prozivanje, jer odluke nekome jesu ili nisu prihvatljive. Nedozvoljava se blaćenje niti prozivanje ikoga u Općini Rešetari, jer osobna kultura je biti obziran i odgovoran, a ne bezobrazno i nepošteno vrijeđati sustav u radu i razvoju. Radi se o europskom projektu i njegovim provođenjem ne želi se dopustiti bilo kakve makinacije. Načelnik sam razumije nezadovoljstvo žena koje nisu primljene, ali je jednostavno nemoguće napraviti 74 radna mjesta od 30 koliko ih je odobreno.

- Odluka se morala donijeti, HZZ je pregledao popis i nije bilo nikakvih primjedbi ni na jednu kandidatkinju. Žene će ovih dana početi raditi, a ostale će biti u prioritetu za buduće natječaje ili ako netko ne prođe zadane uvijete, što u konačnici ne znači da će i raditi jer su dužne proći i liječnički pregled i probni rok od minimalno 2 mjeseca – zaključio je načelnik Zlatko Aga te dodao - Kao načelnik, ističem da Općina Rešetari prednjači u Brodsko-posavskoj županiji pa i Hrvatskoj po broju zaposlenih u javnim radovima prema svojoj veličini i broju stanovnika, te vjerujem da će u tom smjeru i nastaviti jer cilj je što većem broju građana osigurati barem privremeni posao, a oni koji ga nisu sada dobili, imat će prilike ući u sustav javnih radova i biti svojoj zajednici od pomoći na obostrano zadovoljstvo. Budimo odgovorni jedni prema drugima, a pojedinačne interese ili političke neistomišljenike, koji potpiruju nezadovoljstvo, pozivamo na razum i toleranciju, a ne na jezik ulice koji nije dozvoljen niti je prihvatljiv kako pojedincu tako niti društvu, a kamoli iznošenju laži ili netoleranciji koji stvaraju osobnu mržnju ili zavist. Općina Rešetari i čelni ljudi koji vode Jedinstveni upravni odjel i ovaj projekt znaju donositi odluke koje su po mjeri zakona i društvene odgovornosti u duhu prepoznatljivosti istine i tolerancije, tako da iznošenje mogućih insinuacija ili nekakvih izmišljenih scenarija neće spriječiti nadasve dobar rad i provedbu ovog programa Zaželi.-

Za naglasiti je da posrednička tijela u projektu pohvaljuju dosadašnju pripremu i provedbu te će nas pratiti u realizaciji projekta, a možemo reći da šire javno okruženje s pohvalama gledaju na našu općinu jer smo posebni i jedni od boljih u povlačenju sredstava iz EU, a za takav rad treba imati znanje, ideje i hrabrosti u provedbi visokih administrativnih zahtjeva koje je postavila Europska unija pred nas, a mi ih kao mali tim uspijevamo realizirati i ostvariti.

S poštovanjem,
Općinski načelnik
Zlatko Aga

Općina Rešetari
Načelnik: Zlatko Aga 

 

Adresa: Ulica Vladimira Nazora 30 
35403 Rešetari 

Telefon: (035) 367 296 
Fax: (035) 333 111 

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...