KUD „Drežnik“: Održano 16. „Kolo na medanu“

kolo-na-medanuI ove godine u Drežniku se tradicija nastavila. Održano je još jedno „Kolo na medanu", manifestacija pjesme, plesa i narodnih običaja. Domaćini, članovi Kulturno umjetničkog društva „Drežnik" i ovoga su se puta potrudili u goste pozvati nekoliko kulturno umjetničkih društava iz više gradova i mjesta. Ove su godine, uz domaćine, članove dječje skupine KUD-a „Drežnik" koje je za nastup pripremila Josipa Akmačić, nastupili i gosti, Kulturno umjetničko društva „Matija Gubec" Slavonski Kobaš, KUD „Dragalić", Folklorna skupina „Obrež" iz Slovenije, KUD „Ćeralije" i ženska pjevačka skupina „Drumarice" iz Brodskog Stupnika.

Čuvajući kulturnu baštinu svoga kraja kroz izvornu pjesmu i narodnu nošnju, gosti su svojim nastupima uveličali program te pokazali sve bogatstvo i živopisnost narodnih nošnji, arhaične, tradicijske oblike igre, glazbe i običaja i nastavili njegovati u svijesti našega puka koliko je važno čuvati našu narodnu kulturu i koliko je bogatstva i ljepote u njoj, u toj tradicijskoj baštini i njezinoj različitosti, koja nas ne dijeli, nego zbližava i povezuje.

Od davnina su se na medanu, u središtu mjesta, skupljali mještani Drežnika kako bi pjevali i plesali. Tu se održavao društveni i kulturni život ovoga mjesta, a tako je bilo i ovoga puta.

Od svoga osnutka, pa sve do današnjih dana, društvo se profiliralo u prave plesače, pjevače, čuvare narodnog blaga.

"Drežnik" je postao sinonim za kulturnu baštinu, običaje, čuvena "šetana kola" čiju je vrijednost prepoznalo i Ministarstvo kulture proglasivši ih zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom.

Orila se i ove godine Drežnikom pjesma i ples, izvođači prezentirali sve bogatstvo naših običaja i baštine. Posjetitelje je u ime domaćina KUD-a „Drežnik" pozdravio predsjednik Marijan Ruškan, dok su riječi pozdrava gostima i posjetiteljima uputili načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga, predsjednik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Željko Burazović, dok je 16. susrete „Kolo na medanu" otvorio saborski zastupnik Davor Vlaović.

Nakon bogatog folklornog programa, posjetitelji i gosti zaigrali su još jedno kolo na medanu, a zabava je potom nastavljena do kasno u noć, uz nastup grupe „Narodni dar" iz Perušića. Autor: Sanja Bukvić / Izvor: www.radiong.hr

FOTO GALERIJA

Općina Rešetari
Načelnik: Zlatko Aga 

 

Adresa: Ulica Vladimira Nazora 30 
35403 Rešetari 

Telefon: (035) 367 296 
Fax: (035) 333 111 

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...