Obilježena 26. obljetnica vojno redarstvene akcije “Širinci 92”

NAS-770x470Širinci su danas ponovno bili mjesto pijeteta i sjećanja na poginule branitelje i veličanstvenu vojno redarstvenu akciju koja je imala presudan značaj u obrani novogradiškog kraja.

Polaganjem vijenacama, paljenjem svijeća i svečanom komemoracijom kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Širincima danas je obilježena 26. obljetnica vojno redarstvene akcije "Širinci", akcije kojom je oslobođena gotovo zapadna Slavonija.

U Širincima, mjestu gdje su se ispisivale stranice novije hrvatske prošlosti i stvarali temelji hrvatske samostalnosti i suverenosti danas su se okupili hrvatski branitelji, roditelji i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici javnog i političkog života i visoki gosti i uzvanici.

Svečanosti su nazočili izaslanik Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva obrane i oružanih snaga Republike Hrvatske, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, zapovjednik gardijske oklopno mehanizirane briagde brigadni general Denis Tretinjak, saborski zastupnik Davor Vlaović, zamjenik župana Brodsko posavske županije Stjepan Bošnjaković, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Željko Burazović, zamjenica gradonačelnika Grada Nova Gradiška Ivana Trupina i koordinator za branitelje Vlatko Greiner, načelnici Općina Gornji Bogićevci, Cernik i Rešetari, predstavnici Općine Okučani, ratni zapovjednici, predstavnici Policijske uprave brodsko posavske na čelu s načelnikom Antunom Valićem, načelnici Policijskih uprava Nova Gradiška, Stara Gradiška i Okučani Marin Marjanović, Miroslav Matić i Zrinko Kapetanić, hrvatski branitelji, predstavnici braniteljskih i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, političkog života i brojni drugi.

 

Veličanstvena vojno redarstvena vojno akcija

S ratnim okolnostima vojno redarstvene akcije "Širinci 92" upoznao je bojnik Marko Derežanin.

Prije dvadeset i šest godina opsežnom i kordiniranom akcijom Orkan 91. od 29. listopada 1991. do 3. siječnja 1992., a u sklopu koje je izvedena i akcija Širinci 92. oslobođena je gotovo cijela Zapadna Slavonija. Uspješno je neutralizirano 21 srpsko uporište. Oslobođena je cijela planina Papuk od Orahovice do Daruvara, kao i planina Ravna Gora. Oslobođeni su Voćin i Lipik, te cijeli niz sela. Obranjen je i Pakrac. Osujećen je plan odsijecanja Slavonije. Područje Virovitice, Slatine i Orahovice te podravska magistrala i pruga ostali su sasvim sigurni, a uz veliki oprez bilo je moguće prometovati i cestom Pakrac – Požega.

Za novogradišku bojišnicu od presudne važnosti je bilo to što je tom akcijom neprijatelj odbačen od Nove Gradiške i Požege . U sklopu Orkana 91., akcija Širinci je imala iznimno važan značaj za novogradiški kraj jer je njenim uspješnim završetkom došlo do stabilizacije bojišnice na potezu Širinci – Mašićka Šagovina – Medari – Dragalić – Donji Bogićevci – Pivare – lijeva obala Save. Širinci su u ovoj akciji dva puta bili oslobođeni 30. prosinca kada su naši branitelji uništili neprijateljsko dalekometno topništvo i potisnuli agresora dublje prema Psunju. Neprijatelj se pregrupirao i ponovno zauzeo položaje.

Međutim, pripadnici 121. brigade , brodske 108. brigade te posebne novogradiške i brodske bojne 3. gardijske brigade i policije su 3. siječnja razbili neprijateljsku obranu i ponovo oslobodili Širince. Tog dana je potpisano i Sarajevsko primirje pa je napredovanje hrvatskih branitelja prema Okučanima i ostalim okupiranim dijelovima županije bilo zaustavljeno. Akcija Širinci je okončana 3. siječnja, ali je zbog neprijateljskog djelovanja unatoč primirju, žrtava bilo i do kraja ožujka 1992. godine. Ukupno je u Akciji Širinci poginulo 18 naših branitelja, 22 su bila ranjena .

Nakon završetka operacije "Orkan 91." i akcije Širinci 91. , od Pakraca do Save i između Novske i Nove Gradiške ostalo je pod srpskom okupacijom oko 600 km2 koje je oslobođeno u vojno redarstvenoj operaciji "Bljesak" .

Tijekom borbenih djelovanja poginuli su hrvatski branitelji Davorin Cvitković Daca, Ljubomir Dakić, Tihomir Dautović, Ivan Atlagović, Ivan Vjetrovski, Zdravko Hodak, Vlado Grganić, Mladen Kovačević, Slavko Matošević, Zvonko Novoselac, Antun Rakovski, Dragutin Horvat, Ivan Lukinović, Ivan Matijašević, Zvonko Benić, Josip Džajkić, Josip Grgurević i Vjekoslav Stanišić koji je preminuo nakon ranjavanja. Zapovjednik Druge bojne 121. brigade Hrvatske vojske Ivan Atlagović Odlukom predsjednika Republike Hrvatske dr.Franje Tuđmana posmrtno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, te posmrtno dobio čin pukovnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Današnja svečanost obilježavanja odvijala se u organizaciji Udruge veterana treće gardijske brigade "Kune" ogranak Nova Gradiška, Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata, pokrovitelj je bila Općina Rešetari.

Sjećanja ne blijede, a dani Domovinskog rata nas obvezuju

Dobrodošlicu je gostima uputio u ime domaćina načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga:

– Dani su ovo koje pamtimo i ne zaboravljamo. Općina Rešetari čini i učinit će sve kako se slavni dani Domovinskog rata i naši branitelji ne bi zaboravili. Spomen obilježje ispred kojega smo se danas okupili sjeća na te najslavnije dane hrvatske povijesti.

U ime Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata branitelje, roditelje i članove obitelji poginulih hrvatskih branitelja pozdravio je umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Adam Tomičić, dok se u ime Brodsko posavske županije tih slavnih dana hrvatske povijesti i žrtava naših branitelja prisjetio zamjenik župana Stjepan Bošnjaković.

– Naša je zadaća promicanje istine o Domovinskom ratu, ali i sudjelovati na obilježavanju obljetnica iz Domovinskog rata. Čast mi je danas kao pomoćniku ministra branitelja biti danas ovdje s našim braniteljima. Želimo ovim činom zahvaliti poginulim hrvatskim braniteljima i njjihovim obiteljima.I našim dolaskom želimo osnažiti naše ljude da budemo zajedno. Na svakoj obljetnici lijepo je vidjeti našu policiju i hrvatske branitelje koji su sudjelovali u obrani naše Domovine. Čestitam organizatorima ove veličanstvene manifestacije, mi ćemo uvijek biti našim braniteljima na raspolaganju, ali i predstavnicima lokalne uprave i samouprave. Želim podsjetiti na Zakon o hrvatskim braniteljima koji je stupio na snagu i koji će maksimalno brinuti o našim braniteljima tako da oni nikome ne budu na teret. Ovih dana kreće reguliranje isplata naknada nezaposlenim hrvatskim braniteljima, cijeli zakon je usmjeren prema satisfakciji pripadnicima borbenog sektora. Tu je i mogućnost ostvarivanja statusa prava hrvatskog branitelja, ratnog vojnog invalida i stambenog zbrinjavanja branitelja. Iza nas su egzaktni pokazatelji koji su svi išli u korist zbrinjavanja braniteljske populacije, a tako ćemo nastaviti i u budueće – kaže pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske Siniša Jurković: Uvijek je izuzetan osjećaj vratiti se među svoje suborce

Branitelji i gosti danas su posebno toplo dočekali uvijek dragog gosta i prijatelja, kako su rekli, ponosa novogradiškog kraja, novoimenovanog zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadnog generala Sinišu Jurkovića:

– Vojno redarstvena operacija "Širinci 92" polučila je više uspjeha. Slavonija se bolje povezala s ostatkom Hrvatske, crta bojišnice odmaknuta je od gradova, oslobođeno je 21 neprijateljsko uporište. Najviše je pokazala da je Hrvatska vojska u to vrijeme stasala u pobjedničku vojsku. Uvijek je izuzetan osjećaj vratiti se među svoje suborce. Svaki ovaj susret ima poseban emotivan doživljaj za mene. To je velika čast, ali i tuga za dečkima koji nisu više s nama. Na nama je da nastavimo dalje graditi, pronositi istinu o Domovinskom ratu kako bi oni znali koja je cijena plaćena za slobodnu i samostalnu Republiku Hrvatsku – rekao je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković. 

Svečanost obilježavanja vojno redarstvene operacije "Širinci 92" nastavljena je u Rešetarima polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Općine Rešetari i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu te zajedničkim druženjem. Autor: Sanja Bukvić / Izvor: www.radiong.hr

jpgFOTO GALERIJA

Općina Rešetari
Načelnik: Zlatko Aga 

 

Adresa: Ulica Vladimira Nazora 30 
35403 Rešetari 

Telefon: (035) 367 296 
Fax: (035) 333 111 

resetari.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. saznajte više...